Φυσικά καλλυντικά : Σαπούνι από λάδι καρύδας

» » λαδι, καρυδας, σαπουνι, διαδικασια
λαδι, καρυδας, σαπουνι, διαδικασια
« Φυσικά καλλυντικά : Σαπούνι από λάδι καρύδας »
Η παρακάτω συνταγή με λάδι καρύδας (coconut oil) , φοινικέλαιο (palm oil) και ηλιέλαιο (sunflower oil) δίνει ένα ελάχιστα κιτρινο, σκληρό με λεπτό αφρό σαπούνι που αφήνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο δέρμα. Συνταγή Λάδι καρύδας 246 gΦοινικέλαιο 246 gΗλιέλαιο 164 gΝερό 246 gNaOH 98 gΣύνολο1000g Διαδικασία παρασκευήςΗ διαδικασία που ακολουθείται λέγεται cold process , δηλαδή δεν παρέχεται εξωτερική θερμότητα στο σύστημα μας πάρα μόνο τη θερμότητα που εκλύεται κατά τη διαδικασία της σαπωνοποίησης.Το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου οπότε θερμαίνονται ήπια μέχρι να λιώσουν. Παράλληλα το καυστικό νάτριο διαλύεται στο νερό (προσοχή εξώθερμη αντίδραση!) και προστίθεται στα λάδια υπο ανάδευση (μίξερ κλπ). Όταν τελειώσει η προσθήκη (1-2 λεπτά) και το μείγμα έχει γίνει ομογενές η ανάδευση συνεχίζεται μέχρι να ξεκινήσει να χυλώνει (trace). Στη συνέχεια το μείγμα μπαίνει στα καλούπια και μετά από 24 ώρες ξεκαλουπώνεται , κόβεται σε κομμάτια και αφήνεται για 3-4 βδομάδες πρίν χρησιμοποιηθεί. Η ΧημείαΓια να προχωρήσει η αντίδραση της σαπωνοποίησης (δηλαδή να υδρολυθούν τα τριγλυκερίδια προς άλατα των λιπαρών οξέων και γλυκερίνη) χρειάζεται αυξημένη θερμοκρασία για καλύτερο unfolding των τριγλυκεριδίων. Στο cold process τη θερμότητα αυτή την έχουμε έμμεσα από την εξώθερμη αντίδραση της σαπωνοποίησης αλλά και από το ήδη ζεστό διάλυμα καυστικού νατρίου.Τη στιγμή που το μείγμα ξεκινάει το trace (να χυλώνει) , η αντίδραση έχει προχωρήσει περίπου κατα 85-90%. Αυτό σημαίνει πως το σαπούνι έχει υψηλό pH αφού το NaOH δέν έχει αντιδράσει ποσοτικά. Στο 100% φτάνει μετά από αρκετές μέρες για αυτό χρειάζεται να αφεθεί για 3-4 βδομάδες πριν τη χρήση του.Μετά τις 3-4 βδομάδες θα δούμε μια ελαφριά ασπρίλα στην επιφάνεια του σαπουνιού. Αυτό είναι NaHCO3 (όξινο ανθρακικό νάτριο) που έχει προκύψει από την αντίδραση του NaOH με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Επειδή είναι υδατοδιαλυτό θα φύγει με το πρώτο πλύσιμο.Εκτός του σάπωνα , προϊόν της αντίδρασης είναι και η γλυκερίνη που έχει μαλακτικές ιδιότητες. Στα σαπούνια του εμπορίου συνήθως αφαιρείται με τη μέθοδο της εξαλάτωσης και πωλείται ξεχωριστά. Σχετικά :
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »
Αναζητήσεις
- λαδι καρυδας αγορα
- αγορα λαδι καρυδας
Είναι το λάδι από αμύγδαλο το νέο λάδι από καρύδα;
5 προϊόντα ομορφιάς που μπορείτε να αντικαταστήσετε με το λάδι καρύδας
Απομακρύνθηκαν από το Σύνταγμα - Διακινητές μπλοκάρουν τη διαδικασία ασύλου, καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγες
Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας από την κορφή ως τα νύχια!
Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά φορέματα για τα Χριστούγεννα
Αντιρυτιδικό λάδι – 4 Φυσικές συνταγές
11χρονο κορίτσι στην Κρήτη έγινε μητέρα!
Αυτή είναι η 19χρονη κοπέλα διάσημου τραγουδιστή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων!
Τέλεια σύσφιξη προσώπου με 2 υλικά που έχεις στην κουζίνα σου!
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ